3. ODKRYCIA  NAUKOWE:

 

REASUME, PUENTA:

Badania identyfikacyjne wszelkich produktów spożywczych, które wykonuje INSTYTUT IRL KRAKÓW, trwają od 1970 roku i są prowadzone nadal.... (Koordynacja / organizacja Dr inż. Jarosław MICHAŁ ur. 1951 r.)

 

ANALIZY  WYNIKÓW  BADAŃ  RÓŻNYCH  PRODUKTÓW,  PROWADZONE  MUSZĄ  BYĆ  STALE,  PONIEWAŻ:

Producenci żywności często zmieniają skład i jakość swoich wyrobów, co wiąże się przecież ze zmianami procentowo-jakościowymi. Dlatego też badania tych produktów w oparciu o kody Kod 5. P113 i Kod 13. P113  nie zakończą się nigdy.
 

Muszą trwać cały czas, w którym człowiek będzie egzystował na planecie Ziemia, zmuszony ewolucyjną regułą życia, do odżywiania własnego organizmu.

  

ZARÓWNO  CZŁOWIEK  PRAGNĄCY  ZESZCZUPLEĆ  (ODŻYWIAJĄCY  SIĘ  RACJONALNIE):
Jak i ten chory na cukrzycę: oboje powinni obowiązkowo zastosować się do wytycznych żywieniowych zawartych w tabelach; Zalecane. P113 Dozwolone. P113 R9. (od Str. 92a-93b) oraz treści zasad "przygotowania żywności do spożycia" opisanych w rozdziale R25. od ( Str. 251.)

Zalecane są także lekkie ćwiczenia fizyczne opisane w rozdziale; R33. od Str. 331 (po konsultacji z lekarzem rodzinnym celem potwierdzenia słuszności przedstawionych reguł postępowania).


CZŁOWIEK  JAKO  ZŁOŻONY  I  SKOMPLIKOWANY  ORGANIZM:
Powstał w bardzo długim (ok. 3,5 mld lat) procesie ewolucji z dużo prostszych form życia na naszej planecie. Musimy liczyć na samych siebie w tej jakże trudnej walce z nadwagą i otyłością.

NA  ZIEMI  ŻYWNOŚĆ  MA  CENĘ  NAJWYŻSZĄ.  JEST  NIĄ  CENA  ŻYCIA,  CZYLI  WARTOŚĆ  BEZCENNA:
Absolutnie tej wartości nie można marnować, zaprzepaszczać na jakiekolwiek bezowocne i nielogiczne w swej treści oraz wymowie, żywieniowe nieprawidłowe działania.
                                                                            Rada  Naukowa  INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW
             


   ____________________________________________________________________________________________________________


Naukowcy z krakowskiego INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW,

1. OPRACOWALI:
Przepis na energetyczny CHLEB TYPU KR-IRL, najzdrowszy aktualnie chleb dla człowieka, także inne przepisy np. na tzw. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL, oraz CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL i CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL. Kolejne chleby w opracowaniu.

2. SKLASYFIKOWALI:
Prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo żywność w tabelach tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.

3. PRZEDSTAWILI:
Spójną teorię, popartą badaniami laboratoryjnymi, która daje finalne rozwiązanie problemów: otyłości, również cukrzycy typu 2, czyli tzw. ŻYWIENIE  RACJONALNE  WG,  IRL  KRAKÓW. *****

4. DOPRECYZOWALI:
Zestaw ćwiczeń na MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, skutecznie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka.

5. PRZYGOTOWALI:
Realny program oszczędności w zużyciu energii, również oszczędności żywieniowych,
dla organizmów żywych w zasobach ekosystemu planety Ziemia.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM:
Żywieniowym dla człowieka na planecie Ziemia. 80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego, biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    __________________________________________________________________________________________________________

          

    __________________________________________________________________________________________________________

DIETA  DLA  UKŁADU  NERWOWEGO-IRL.

BH.548.
MOTTO: WZORCOWE  ODŻYWIENIE  KOMÓREK  MÓZGU, TO: OBOWIĄZKOWY  STANDARD.  *****

PRAWIDŁOWA  BIOLOGICZNIE,  PROZDROWOTNA  METODA  ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły.  Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY  MOŻNA  TYLKO  PRZERZUCAĆ  SIĘ  PSEUDO  REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A  WIĘC;  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2, WAŻNA  JEST  WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW, NISKICH  WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.  To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście,  rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

PLAN  ODŻYWIANIA / DIETA  MINIMUM:
Ustalamy 3 posiłki zasadnicze / 24h. 1. Śniadanie. 2. Obiad. 3. Kolacja.

ŚNIADANIE:
CHLEB  TYPU  KR-IRL, jako energetyczny stabilizator poziomu cukru we krwi oraz produkty z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ  PRODUKTU. Przykład: Chleb typu kr-irl 1-1,5 kromki, ryż biały ugotowany 100-200 gram, fasola Piękny Jaś 5-10 szt. Szproty wędzone 2-5 szt. Pomidor 0,5 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Jajo kurze ugotowane na twardo 1 szt. Sól kamienna. Herbata z cytryną (dużo soku) 300 ml. Kawa rozpuszczalna z kofeiną 200 ml.

OBIAD:
Przykład: Ryż biały ugotowany 1-3 łyżek stołowych, CHLEB  TYPU  KR-IRL 0,5 kromki, oraz fasola Piękny Jaś 5-10 szt. Te trzy składniki stanowią podstawowy stabilizator glukozy / energii dla mózgu. Pozostałe dodatki do obiadu wybieramy z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ  PRODUKTU. Np. Dorsz wędzony 50-200 gram, kapusta kiszona 50-150 gram, ziemniak 0-1 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Sól kamienna.

KOLACJA:
Przykład: CHLEB  TYPU  KR-IRL 0,5-1 kromki, ryż biały ugotowany 100-200 gram, fasola Piękny Jaś 5-10 szt. jako 3 składniki stabilizacji poziomu cukru we krw (podstawowa energia dla komórek nerwowych naszego mózgu). Ryba wędzona np. pikling 0,5 szt. ogórek kiszony 1 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Sól kamienna. Herbata i kawa jak powyżej. Inne napoje wg tabel z książki.

W  CIĄGU  DNIA  SPOŻYWAMY  Z  HERBATĄ  LUB  WODĄ  MINERALNĄ  2,5-4  SZTUK  CYTRYN:
Zasadotwórczy sok z cytryny skutecznie eliminuje uczucie  łaknienia czy też ssania w pustym żołądku przez 24h, co pozwala wykluczyć podjadanie tzw. przekąsek. Zwyczajnie nie odczuwamy głodu. Śniadania nie zmniejszamy nigdy. Natomiast objętość obiadu i kolacji zmniejszamy dotąd, aż zaczniemy odczuwać głód ok. 5-6 godz. nad ranem. Wówczas wprowadzamy do jadłospisu 4 posiłek tzw. przedśniadaniowy.

PRZEDŚNIADANIE: Przykład: Fasola Piękny Jaś 5-10 szt. Ogórek kiszony 1 szt. Jabłko 1 szt.  *****

GDY  STWIERDZAMY,  ŻE  JESZCZE  NIE  SZCZUPLEJEMY  TO  W  DALSZYM  CIĄGU  ZMNIEJSZAMY  OBJĘTOŚCI  WYŁĄCZNIE:
Obiadu oraz kolacji. Jednak z tych pomniejszanych stale dwóch posiłków tzw. stabilizatorów poziomu glukozy we krwi nie eliminujemy. Jest to absolutnie niedozwolone, ponieważ produkty te stanowią podstawowe źródło energii naturalnej dla komórek naszego organizmu, a w szczególności komórek nerwowych mózgu. Ew. dodatkowe informacje uzyskamy dzwoniąc do instytutu: IRL  KRAKÓW, gdzie za wszelkie ustalenia i doprecyzowania opłata jest obowiązkowa, to wyłącznie słowo: dziękuję.

POSUMOWANIE:
Różne zamienniki stabilizatorów glukozy oraz inne składniki uzupełniające nasze posiłki wybieramy z tabel wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU. Skuteczne i warto. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

RYŻ BIAŁY UGOTOWANY:
Białko 8-9%, węglowodany 80%. Fasola: białko 22%, węglowodany 62%. Tzw. Ryż brązowy to albo z bezwartościową łuską (ochrona ziarna / włókna celulozowe nietrawione przez człowieka), ew. brązowiony słodkim karmelem (glukometr nam to pokaże). P. S. Czytaj ustalenia przyrody jako elementarz: to wygrasz.

WSKAZUJEMY  JEDNOZNACZNIE  NA  NAUKOWĄ  WIEDZĘ  BIOLOGICZNĄ,  ROZSĄDEK  ORAZ  UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Pokarmy o prawidłowym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

PRODUKTY  ZALECANE:
Białka biologicznie prawidłowe, minimalna zawartość tłuszczu, węglowodany do 13% wzrostu (b. niski wzrost po spożyciu), oraz 0% toksyn.

PRODUKTY  DOZWOLONE:
Białka prawidłowe biologicznie, nieduża zawartość tłuszczu, węglowodany do 26% wzrostu (bezpieczny antycukrzycowy wzrost), minimalna zawartość toksyn.

PRODUKTY  ZAKAZANE:
Białka nieprawidłowe biologicznie, za dużo tłuszczu, węglowodany o wzroście 26,01%-74% wzrostu (wzrost duży i b. duży), oraz zbyt wiele toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

CYTRYNA:
Zastosowanie dużej ilości zasadotwórczego soku z cytryny / 24h, do skutecznej neutralizacji kwasów trawiennych pustego żołądka celem wyeliminowania głodu, to kolejne fenomenalne w swej prostocie i oczywistości ustalenie w instytucie: IRL  KRAKÓW.

WAŻNE:
CHLEB  TYPU  KR-IRL. Zamienniki: CHLEB  NA  OSTEOPOROZĘ-IRL, CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL, CHLEB  NA  CUKRZYCĘ-IRL (także inne chleby IRL). Skrót; IŻ  PRODUKTU. Pełna nazwa: INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.

KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy "produktu" zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE;
Książka, pt.  PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI WIEKU.  *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. Rozdział nr R33 zawiera zestaw ćwiczeń na mięśnie okołokręgosłupowe, które w praktycznej indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka oraz kształtują tzw. płaski brzuch.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/index3.php

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych. 

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Cytryna jest zasadotwórcza (+4), mimo że taka kwaśna!
100 g soku z cytryny zawiera 600 mg kwasu cytrynowego, 15 mg wapnia, 9 mg manganu, 0,1 mg żelaza, 10 mg fosforu i 40 mcg witaminy B1. Źródło potwierdzające identyfikację, Tytuł : Czy wiesz co jesz, Autor: Irena Gumowska, Wyd. Alfa W-wa 1989. Recenzent: Prof. dr n. med. Julian Aleksandrowicz. Strona nr 159. P. S. Morele suszone są również zasadotwórcze, aż +60 (polecane: tzw. zgaga oraz przy nadkwasocie). Źródło jw. Strona nr 170.

Zwróć uwagę na zastosowanie cytryny, soli kamiennej oraz cebuli tzw. zwykłej.
Te dwie ostatnie zabijają bakterie chorobotwórcze w naszych organizmach i mamy wobec tego więcej glukozy tj. energii dla siebie. Cytryna natomiast pozwala nie być dodatkowo głodnym. Ich tj. IRL KRAKÓW ustalenia są tak elementarne, że aż sensacyjne.

BH.548.
ENGLISH  VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

    _____________________________________________________________________________________________

 

    _____________________________________________________________________________________________

 
 
 
Copyright by Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kraków